Sjöarp toppbild
KH_programikon_Sjöarp
Övriga gymnasieskolor i Ronneby Kommun

Sjöarpsskolan

På Sjöarpsskolan är det lugnt och tryggt.

Här är anpassat för elever med en intellektuell funktionsvariation.

Sjöarpsskolan är en för sydöstra Sverige unik gymnasiesärskola. Det är en liten skola med stora resurser och mycket erfarenhet. Det natursköna läget inbjuder till många aktiviteter utomhus och alla verksamheter präglas av hälsa och friskvårdstänkande.

Fyra program
Skolan har tre nationella program och det individuella programmet. Under gymnasietiden får eleverna arbeta med olika teman där flera ämnen samverkar i en helhet.

Individuella studieplaner
All undervisning sker i små grupper där alla elever får en individuell studieplan och där undervisningen har en specialpedagogisk inriktning.  
Utbildning och internatboendet på skolan bygger på stor anpassning till varje elevs särskilda behov, i samverkan med vårdnadshavare. 

– en skola med lugn och trygghet som lär för livet

Inriktningar

Om du gillar vård och omsorg

Programmet för ”Hälsa, vård och omsorg” är ett yrkesinriktat program.

Det här är utbildningen för dig som har ett intresse av friskvård och hälsa och som gillar att ta hand om barn eller äldre människor.

Gemensamt handlar det om att möta andra människor och att kunna samverka på ett bra sätt. I utbildningen får du utveckla din förmåga att prata och samverka med andra människor. Kunskaper du har nytta av hela livet.

Om du gillar skog, mark och djur

På det yrkesinriktade programmet ”Skog, mark och djur” får du lära olika saker du behöver inom naturbruk.
Allt lärande sker genom att teori och praktik varvas. Klassrummet är oftast utomhus. 

Du får lära dig att hantera maskiner och fordon; exempelvis fyrhjuling och traktor, samt verktyg för trä- och metallarbete.
I kursen ”Växtodling” får du bla arbeta i växthus och lära dig om olika växters behov och hur de ska skötas. Du får också lära dig en del om trädgårdsanläggning och om skötsel av olika typer av utemiljöer. I programmet får du även möjlighet att lära dig en del om lantbruksdjur och sällskapsdjur. 

Vi gör dessutom många studiebesök på olika arbetsplatser som har anknytning till ämnet/kursen för att du ska få se hur det fungerar i verkligheten.

Om du gillar affär och service

Om du vill arbeta i en affär eller kanske i en kundmottagning så är programmet ”Administration, handel och varuhantering” kanske rätt för dig? Det är ett yrkesinriktat program där man möter olika människor och jobbar med service.

På programmet får du arbeta praktiskt och teoretiskt med olika uppgifter inom det här området.

Stor vikt läggs på att du får lära dig mera och träna på kommunikation och kundservice om du till exempel vill arbeta i en reception.

Café på Sjöarpsskolan! Vi har öppnat ett nytt café som heter ”Café 7” och som drivs av er som går detta program

För elever som behöver ett individanpassat program

Individuella programmet erbjuder vi till de elever som behöver större individanpassningar. Här kombinerar vi både traditionell och individuellt utformad undervisning helt efter elevernas behov. När det gäller individanpassningar så arbetar vi ständigt med AKK (alternativ kompletterande kommunikation) i alla situationer där det behövs. 

Det innebär, tecken som stöd, bild/objektsstöd i olika former, tydlig struktur och olika schemasystem för att varje individ ska få möjlighet att få en överblick över sin vardag i tid och innehåll. Vi arbetar på olika sätt för att få eleverna att kommunicera och använder oss av både digitala hjälpmedel och annat individanpassat material. Elever på tidig utvecklingsnivå förbereder vi för ett gott vuxenliv inom områdena arbete, boende och fritid. Vi ser det också som viktigt att få elever att fungera i vardagen.

Våra elever jobbar med digital kompetens, använder lärplatta och erbjuds att ta datakörkort!

Internat

På Sjöarpsskolan har vi 13 st internatrum dessa finner man i skolans huvudbyggnad som rymmer, matsal, aula, undervisningslokaler, tv-rum, övningslägenhet och tvättstuga.

Internatrummen är grundutrustade med dusch, toalett, säng, skrivbord, stol samt byrå. Eleverna har sedan möjlighet att utrusta rummen efter personlig stil. Skolan är bemannad dygnet runt under skoldagar med både vaken och sovande personal nattetid.

Under kvällarna har vi schemalagda aktiviteter såsom bad, massage, fotboll, ridning och gymträning.

Exempel på andra aktiviteter Promenadavstånd till  en sjö där vi har en båt, egen fotbollsplan med ett intilliggande knuttimrat hus för gemensamma trevliga stunder, fyrhjulskörning i närområdet, snickeri, paddling, bastubad, discokvällar, bowling, bakning och sömnad.

Varje elev har en boendementor som vägleder i boendeträning exempelvis genom tvätt, städ och matlagning.

Vi strävar efter att möta eleven där de befinner sig i livet. När vi lärt känna varandra sätter vi upp gemensamma mål för en innehållsrik och god livsföring.

 

Kontaktuppgift internat: Paul Gustafsson, 0766-48 90 38, paul.gustafsson@edu.ronneby.se

Hälsa och skapande

Fysisk och mental hälsa genomsyrar hela skolans verksamhet. 

På Sjöarpsskolan finns utbildad idrottspedagog och tillgång till individanpassad motorikträning för alla elever. Den estetiska verksamheten utvecklar förmågan till skapande, inlevelse och uttryck.

Kontakter även utanför skolan

Sjöarpsskolan arbetar mycket utåtriktat och eleverna får möjlighet att göra många lärorika studiebesök inom olika ämnesområden under sin gymnasietid. 

Under utbildningen får eleverna på de nationella programmen 22 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) utanför skolan. Skolan samarbetar med flera olika APL-platser samt med Arbetsförmedlingen. Vår strävan är att varje elev ska kunna se fram emot ett arbete eller annan lämplig sysselsättning efter skolans slut.

Våra elever som går individuella programmen gör vanligtvis praktik på någon arbetsplats det sista året på Sjöarpsskolan för att förbereda sig inför framtiden. 

 

Mer information om Sjöarpsskolan hittar du på: www.ronneby.se/sjoarpsskolan

"Det roligaste är att bo på internatet och kompisarna. Jag trivs bra på mitt program”

/ Jimmy
Bodil Landbris

Bodil är gymnasielärare i idrott & hälsa och motorik. Sedan 2005 har hon arbetat på Sjöarpsskolan där hon också undervisar i naturbruk och biologi.

”Sjöarpsskolan har en gemenskap och en samsyn runt våra elever som genomsyrar hela vår verksamhet. Det är en fantastisk känsla att gå till
sitt arbete med ett stort leende på läpparna efter snart 40 år som lärare!”

Patrick Persson

Patricks ämnen är historia och religionskunskap och han har jobbat på Sjöarpsskolan sedan 2008.

”Det är härligt att se våra elever utvecklas och må bra. Mina mål är att de ska få med sig den rätta kunskapen som behövs i deras liv samt att de utvecklar sin tro på sig själva och viljan att fortsätta lära.”

Poängplan
900
Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 1
100
Estetisk verksamhet
100
Historia 1
50
Idrott och hälsa 1
200
Matematik 1
100
Naturkunskap 1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1
50
Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
200
Inriktningar
Hälsa, Vård & Omsorg
600
Hälsa 1
100
Hälsa 2
100
Människan
100
Service och bemötande 1
100
Vård och omsorg 1
200
Skog, Mark & Djur
400
Biologi — naturbruk
100
Naturbruk
200
Naturbruksteknik
100
Handel, Administration & Service
500
Administration 1
100
Handel 1
100
Information och kommunikation 1
100
Inköp och logistik 1
100
Service och bemötande 1
100

Programfördjupning
APL - arbetsplatsförlagt lärande
Individuellt val 
Gymnasiesärskolearbete

Individuella program 

Ämnesområden 
Estetisk verksamhet
Hem- och konsumentkunskap
Idrott och hälsa
Natur och miljö
Individ och samhälle
Språk och kommunikation

Följ oss på sociala medier

Övriga gymnasieskolor i Ronneby Kommun

I Ronneby Kommuns skolverksamhet finner ni även Blekinge Naturbruksgymnasium och Sjöarpsskolan (gymnasiesärskola).