Estetbild musik och film
KH_programikon_ES
Högskoleförberedande program

Estetiska programmet

Du äger scenen

Brinner du för konst, bild, form, foto, eller musik och ljudproduktion? Estetiska programmet vänder sig till dig som vill arbeta inom kreativa, samhällsvetenskapliga och humanistiska områden.

Här får du högskolebehörighet samtidigt som du får använda dina kreativa förmågor och utvecklas som person. På det Estetiska programmet arbetar vi ämnesintegrerat. Detta innebär att vi samarbetar över ämnesgränserna för att få en “röd tråd” i undervisningen, med en ökad förståelse och utveckling som resultat. Näringslivet efterfrågar idag människor som kan tänka nytt och utveckla samt realisera ideér och se samband, vilket är något som elever jobbar med på programmet. Kommunikation, problemlösning och nyfikenhet är ledord i utbildningen. 

Som elev på Estetiska programmet får du tillgång till en egen Apple Macbook Air med branschledande programvaror, såsom Adobe Creative Suite och Logic Pro X. 
Det är unikt för estetiska programmet att få möjlighet till kreativt arbete samtidigt som du får din högskolebehörighet. 

#kreativitet #skapande #gemenskap #praktiskt arbete #driva projekt #samarbete #problemlösning #upplevelser

Inriktningar

Bild och formgivning

Här får du teckna, måla, fotografera, arbeta med digital bild och design samt skulptera i ett flertal olika material och tekniker. Du lär dig analysera och tolka bilder, som är en grundsten i det moderna, visuella samhället.
Utbildningen ger dig även möjlighet att fördjupa dig inom dina egna intresseområden och utveckla just dina färdigheter. Vi gör konstnärliga projekt utanför skolan, t.ex i samarbete med kommun eller näringsliv.

Musik och ljudproduktion

Som musikelev får du både spela och producera musik. Du får enskilda lektioner på två valfria instrument och du spelar ihop med andra musikelever på ensemblelektionerna. 
Vi arbetar med musik- och ljudproduktion i våra välutrustade musiklokaler som består av flera studiorum med macdator och Logic Pro X. Musik- och ljudproduktion kan t.ex rikta sig mot att skapa musik, speldesign eller film/tv. 
Som elev hos oss får du möjlighet att stå på scen och framträda vid flera tillfällen. 

Estetiska programmet ger dig en bred utbildning och behörighet till ett stort utbud av vidare studier på högskolor och universitet.

Arbetsformer

På det Estetiska programmet får du variation i skolarbetet eftersom teoretiska ämnen varvas med praktiska. 
Du övar upp förmågan att omsätta dina kreativa idéer till en färdig produkt i en estetisk skapandeprocess. 
Klassrummen varvas med ateljéer, musiklokaler och mediarum. Vi samarbetar med aktörer utanför skolan och ditt arbete kommer synas för allmänheten i samband med utställningar, konserter och offentlig konst.

Möjligheter efter utbildningen

Kanske är du en person som efter din gymnasieutbildning... 
• Kommer att fortsätta studera på universitet eller högskola 
• Kommer att studera vidare inom en konstnärlig utbildning 
• Kommer att starta eget företag 
...då är Estetiska programmet rätt utbildning för dig! 

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program som ger dig behörighet att läsa vidare på samhällsvetenskapliga, konstnärliga och humanistiska utbildningar samt ger dig den kunskap du behöver som egen företagare. Eftersom du får en bred utbildning ges du möjlighet att läsa vidare inom en mängd olika områden för att t.ex. bli musiker, stylist, socionom, designer, polis, arkitekt, scenograf, journalist, formgivare, psykolog, fotograf, musikproducent, jurist, illustratör eller arbeta som lärare. 

”Utbildningen lever verkligen upp till mina förväntningar!”

Samuel Lundin, ES16, Media

"Man utvecklas hela tiden!"

Linn Malmberg, ES16, Bild/Form
Arvid Nilsson, lärare

Arvid Nilsson har en 5-årig lärarutbildning i musik och är legitimerad lärare i ämnet. Han har jobbat på Gymnasieskolan Knut Hahn i fem år och upplever skolan som en modern och öppen arbetsplats där interaktionen mellan lärare, elever och övrig personal känns naturlig.

Att få följa elevernas både personliga utveckling och deras kunskapsutveckling från när de börjar tills de går ut skolan är det bästa med att vara lärare här på Knut Hahn.

Jag brinner för kreativitet och skapande. Inte bara inom området musik utan även inom andra ämnesområden. Det är viktigt att eleverna tar med sig det estetiska tankesättet inom alla områden de kommer att arbeta med för att komma med nya idéer och lösningar.

Carina Sköld Lindberg, lärare

Carina Sköld Lindberg är legitimerad lärare i bild, form och spanska och undervisar i dessa ämnen på Estetiska programmet.  Hon tycker att skolan erbjuder en öppen och modern arbets- och studiemiljö med fokus på såväl elevernas behov och trygghet, som deras kunskapsutveckling.

Enligt Carina är de estetiska-och kulturella uttrycken livsviktiga, för att hitta fotfästet i en samtid som snurrar allt fortare och för att skapa samhörighet. "Jag vill värna det personliga skapandet, kreativiteten som får oss att må bra, och jag vill öka förståelsen för hur budskap, historier och åsikter kan spridas genom bilder och konstuttryck". 

Poängplan
1150
Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska
200
Historia
200
Idrott och hälsa
100
Matematik
100
Naturkunskap
100
Religionskunskap
50
Samhällskunskap
100
Svenska/Svenska som andraspråk
300
150
Programgemensamma karaktärsämnen
Estetisk kommunikation
100
Konstarterna & samhället
50
Inriktningar
Bild och Formgivning
400
Bild och Form 1b
100
Bild
100
Form
100
Bildteori
100
Programfördjupningar - Bild och formgivning
500
Foto 1
100
Estetisk kommunikation 2
100
Bild och form specialisering
100
Valbart
200
Musik
400
Ensemble med körsång
200
Instrument eller sång 1
100
Gehörs- och musiklära 1
100
Programfördjupningar - Musik
500
Ensemble 2
100
Instrument eller sång 2
100
Estetisk kommunikation 2
100
Valbart
200
Gymnasiearbete
100
Individuellt val
200
Programfördjupningar
500

Programfördjupningarna är kurser som du läser i årskurs 2 och/eller årskurs 3. Du kommer kunna välja bland kurser som ger dig bredare eller fördjupade kunskaper inom ditt intresseområde samt komplettera med kurser som ger dig särskild behörighet till specifik utbildning.

Mer information om vilka kurser som kommer att vara aktuella får du under årskurs 1.

Möjligheten att jobba kreativt samtidigt som du får din högskolebehörighet är något som är unikt för Estetiska programmet.

Följ oss på sociala medier

Högskoleförberedande program

För att söka en utbildning på högskola eller universitet krävs något som kallas för grundläggande behörighet.
Om du vet att du vill läsa ett brett program som ger dig möjlighet att plugga vidare efter studenten ska du välja något av de här.