UF toppbild

Är du intresserad av att starta ett UF-företag? Då är vi skolan för dig!

UF-företagande är obligatoriskt eller valbart

På Teknikprogrammet, Ekonomiprogrammet och Försäljning- och serviceprogrammet är Ung Företagsamhet en obligatorisk del av utbildningen. Gymnasieskolan Knut Hahn erbjuder även elever att driva UF-företag (entreprenörskap) som Individuellt val. 

Elever på samhällsvetenskapsprogrammet och Estetiska programmet har dessutom möjlighet att starta och driva ett UF-företag som sitt gymnasiearbete. Grundtanken är då att UF-företaget fokuserar på hållbarhet eller sociala frågor.

Hos oss på Gymnasieskolan Knut Hahn har UF-företagandet utvecklats starkt framåt med fler program och fler elever som driver UF. Idag arbetar ett hundratal elever på skolan med UF-företag i någon form, antingen i grupp eller enskilt. Utbildningen sker även ämnesintegrerat, vilket innebär att olika ämnen samverkar i undervisningen. Exempelvis kan man diskutera försäljning på en engelskalektion eller kombinera matematik med företagsekonomi. Att väva ihop ämnen på det sättet ger stora möjligheter att anpassa utbildningen efter marknadens behov.

På Gymnasieskolan Knut Hahn har alla elever UF-tid samtidigt, med många gemensamma aktiviteter för de olika UF-projekten. Det skapar ett bra fokus och underlättar samarbete, både för lärare och elever på olika program. Bland annat arrangerar vi affärsidé-caféer och ”drakpitch”, där eleverna möter näringslivet för att få feedback och driva projekten framåt. När du har slutfört ditt UF-företag får du ett intyg från Ung Företagsamhet som blir en merit på ditt framtida CV när du ska söka jobb.

Här berättar Fredrik Bernelf och Peter Mattsson om arbetet med Ung Företagsamhet på skolan

– Antal UF-elever just nu är 100 stycken som tillsammans arbetar i 54 företag, berättar Peter. Elever som driver UF-företag går i följande program SA, ES, FS, HA, EK, IND, BA, NA, TE och dessutom är vi först i regionen med att IM-programmet driver UF i helklass.
– UF har utvecklats starkt framåt med fler program och fler elever som driver UF. Det är ett ständigt ökande intresse vilket är jätteroligt, fortsätter Fredrik. 

Peter beskriver:
– Arbetet inför UF börjar tidigt genom att vi är ute på högstadieskolor och informerar om vad Ung Företagsamhet innebär och vilken fantastisk resa som våra UF-företag får vara med om. Vi inspirerar våra elever att driva UF-företag genom information och inspiration från lärare och föreläsare. Vi berättar vilken bra erfarenhet och nytta de får i framtiden genom att driva UF.
Han fortsätter: – Vi samarbetar väldigt väl mellan de olika programmen på skolan och vi har både skolledning och övriga medarbetare på skolan med oss i detta arbete.

– Vi har ett väldigt gott samarbete med rådgivare och näringslivet som vi har byggt upp ett gott nätverk kring, berättar Fredrik. Det syns ju framför allt när vi har Draknästet där det är fantastisk uppslutning med företagare som är med och stöttar våra elever. 

Tack alla rådgivare från näringslivet!

I mitten på september fick skolans 90 UF-elever möjlighet att pitcha sina affärsidéer för rådgivare från näringslivet. 
 

En mycket lyckad dag där eleverna fick feedback på sina affärsidéer och skapade värdefulla kontakter som de kommer att ha nytta av både under och efter UF-året.

Snart är det dags för Drakpitch 2024 på Gymnasieskolan Knut Hahn!

Den 23:e januari kommer våra unga entreprenörer få möjlighet att pitcha sina företagsidéer för Drakarna från näringslivet! 

 

Håll utkik här och följ oss även på Facebook och Instagram så får du veta allt som händer kring Drakpitchen och UF-företagandet på vår skola!

 

 

 

 

 

 

Här presenterar vi 2024 års drakar!

Håll utkik! Vi kommer här presentera under 4 veckor, i omgångar, alla våra entusiastiska Drakar inför Drakpitchen 2024!

1.
Presentation av Drake 1: Marcus Schönbeck - Evenemangsmakare

Marcus Schönbeck, 47 år, Evenemangsmakare på Milán Production, jobbat med försäljning i över 25 år, egen företagare i mer än 10 år. Musiker på fritiden.

Marcus
2.
Presentation av Drake 2: Annika Grünfeld - Auktoriserad Redovisningskonsult

Annika Grünfeld - Auktoriserad Redovisningskonsult på OFF4ALL AB

Annika driver sitt eget bolag OFF4ALL AB som Auktoriserad Redovisningskonsult.  Hjälper företag med löpande bokföring, bokslut, finansiella rapporter och deklarationer.  Hon har lång erfarenhet att vara rådgivare för UF företagare, arbetat som rådgivare på Nyföretagarcentum och brinner för entreprenörskap och innovationer.

Annika
3.
Presentation av Drake 2: Christian Gustafsson - Franchisetagare & Fastighetsmäklare

Christian Gustafsson Franchisetagare & Fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Ronneby

"Jag arbetar som fastighetsmäklare och äger tillsammans med min kollega Fastighetsbyrån i Ronneby.
Jag har en förhållandevis blandad bakgrund inom både försäljning, serviceyrken och industri. Detta tillsammans med uppstart och drift av bolag i olika branscher har givit mig en bred kunskapsbas att stå på.

Fastighetsbyrån i Ronneby förmedlar nära hälften av alla bostäder i kommunen och vi har starka ambitioner att ytterligare ta marknadsandelar.
Att driva bolag är otroligt roligt och lärorikt, särskilt nu under det senaste årets tuffare klimat som ställer stora krav på den enskildes förmåga att hitta lösningar och anpassningar.

Med förhoppning om att kunna bidra med goda råd och tips till de UF-företag som står i startgroparna att ge sig ut på marknaden står jag till ert förfogande och ser fram emot att delta i 2024 års upplaga av Draknästet".

Christian
4.
Presentation av Drake 4: Malin Bornerheim - Verksamhetsledare / Rådgivare

Malin Bornerheim - Verksamhetsledare / Rådgivare Nyföretagarcentrum Karlskrona

Malin Bornerheim är yrkesofficeren som sadlade om och blev företagare.
Med över 20 års erfarenhet av att driva eget, jobbar hon nu på NyföretagarCentrum med mission att stimulera till nyföretagande.

Malin
5.
Presentation av Drake 5: Amani El-Ali Mazloum - Rådgivare, affärsutveckling

Amani El-Ali Mazloum - Rådgivare, affärsutveckling, Almi

Almi erbjuder lån och affärsutveckling till företag med tillväxtpotential. Det gäller såväl företag som är i startupfas som befintliga företag. Genom dotterbolaget Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential och en skalbar affärsidé

Amani
6.
Presentation av Drake 6: Max Michelson - VD & ägare

Max Michelson är VD & ägare i MaxIT Consulting Affärs & IT-utbildningar AB.

MaxIT Consulting Affärs & IT-utbildningar AB erbjuder ett brett utbud av utbildnings- och konsulttjänster. ”Vi är specialister på online utbildningar och vet vad som underlättar och fungerar i arbetsvardagen”.

Max
7.
Presentation av Drake 7: Micke Svensson - Grundare och delägare

Micke Svensson är Grundare och delägare Rabadang AB.

Micke har en lång bana inom marknadsföring och kommunikation och är delägare och grundare av Kommunikationsbyrån Rabadang. Som entreprenör och affärsutvecklare har han arbetat med både världsledande till små lokala företag.

Enligt Micke finns inget roligare än att se en idé skapas och sedan växa till att bli verklighet!

Micke
8.
Presentation av Drake 8: Mikael Espenkrona - Regionansvarig

Mikael Espenkrona är Regionansvarig för BNI i sydöstra Sverige 

…vill återinföra sunt förnuft och långsiktig bondementalitet i näringslivet. 

…har en bakgrund som återfallsentreprenör, företagsledare, internationell affärsnätverkare och ”företagsdoktor”

…är idag en av Sveriges vassaste affärsutvecklare och en eftertraktad föreläsare.
 
…Motto: ”Människor köper människor – inte produkter och tjänster!”
 

Mikael
9.
Presentation av Drake 9: Mohammed Salih - VD och grundare

Mohammed Salih är VD och grundare till M Salih Consulting.

Börsexperten Mohammed Salih har på bara några år blivit en av Sveriges mest mediala och framgångsrika i sin bransch. På sitt Instagramkonto “Mohammeds väg till miljonen” inspirerar han varje dag över 80 000 följare på Instagram och 22 000 följare på TikTok till att investera rätt på börsen. Bakom framgångarna ligger hårt arbete och en total transparens. Mohammed är även författare till boken ”Börsen för alla”: vägen till miljonen!

Mohammed
10.
Presentation av Drake 10: Mouayad Martini - Kommunvägledare

Mouayad Martini är Kommunvägledare i Ronneby Kommun.

Kommunvägledare i Medborgarservice på stadshuset som tillhör enheten för Näringsliv och Kommunikation. "En av mina arbetsuppgifter är att stödja nyanlända entreprenörer som vill starta företag."

Mouayad
11.
Presentation av Drake 11: Björn Mattsson - VD & Delägare

Björn Mattsson, entreprenör som är VD och delägare i Call4U Solution Center AB sedan 2005.

Arbete och engagemang i föreningslivet är en naturlig mix då jag bl a är ordförande i Nyföretagarcentrum och Ronneby BK.

Björn Mattsson
12.
Presentation av Drake 12: Josefin Kofoed - Sälj och marknadskoordinator

Josefin Kofoed jobbar som sälj och marknadskoordinator på Enkla Elbolaget i Ronneby.
Som koordinator har hon stor erfarenhet av att driva små som stora projekt.

“Mina styrkor är att kunna jobba agilt i en roll där jag ständigt har uppgifter och projekt av olika storlekar.
Jag känner ett personligt ansvar för var och ett av dom. Men jag älskar samtidigt att involvera andra människor och erfarenheter för att få bästa utfall.
Som rådgivare är jag alltid ärlig men kommer med nya vinklar för att hitta rätt väg för dig/er.”

Josefin Kofoed
13.
Presentation av Drake 13: Sanna Dennerlöv - ICA handlare

Sanna Dennerlöv är ICA handlare på Maxi Ronneby. Vår strävan är att vara den självklara Stormarknaden med hjärtat i Ronneby. Skapa en arbetsplats med nöjda och stolta medarbetare.
 

Sanna
14.
Presentation av Drake 14: Tina Tedenlid - Näringslivsutvecklare

Tina jobbar idag som näringslivsutvecklare på Ronneby Kommun med besöksnäring och turism. Med 20 årig erfarenhet från egenföretagande och fem år med företagsrådgivning för nya företagare har Tina varit delaktig i ett hundratal företagsstarter i Ronneby och Blekinge.

Tina
15.
Presentation av Drake 15: Vivianne Holmer - Verksamhetsledare och rådgivare

Vivianne Holmer, Verksamhetsledare och rådgivare på NyföretagarCentrum Ronneby!

"Jag driver 2 företag, ett som konsult inom affärsutveckling och en webbshop för kreatörer.
Är Civilekonom med inriktning entreprenörskap och projektledning. Certifierad inom Key Account Managening och projektledning.

Har erfarenhet från detaljhandel, Backoffice implementering, biluthyrning, golfevent, projektledning och som utbildare.
På NyföretagarCentrum ger jag konfidentiell rådgivning från idé upp till 3 år efter start.
Vi kan ge gratis rådgivning för att vi har ett fantastiskt stöd från lokala företag som partners och från kommunen."

Vivianne
16.
Presentation av Drake 16: Fredrik Hermansson - Allt i allo

Den ena dagen är inte den andra lik när man är daglig ledare för ett lokalt fastighetsbolag.

Fredrik Hemansson
17.
Presentation av Drake 17: Frida Nilsson - Butikschef

Frida Nilsson är Butikschef på City Gross i Karlshamn. Har många års erfarenhet i Dagligvaruhandeln i olika roller.

"I min roll är det viktigt att vara nytänkare och se möjligheter i varje tillfälle. Därför ska det bli extra spännande att höra årets idéer i årets upplaga av Draknästet."

Frida Nilsson
18.
Presentation av Drake 18: Jessica Holmström - Entreprenör

Jessica Holmström grundare och ägare av Techmedico. Hon är entreprenören som kombinerar hjärta med teknik både i Techmedicos livräddande arbete och som Marknadsansvarig för Heartrunner Sweden AB, som har helhetslösningen för att larma resurser vid tidskritiska situationer. Ett exempel är Sms-livräddare, där frivilliga larmas vid hjärtstopp.

Jessica är också Karlshamnsambassadör och styrelsemedlem i Företagarna Karlshamn. Hon är övertygad om att med den entreprenörsanda som finns i hela Blekinge har vi en framtida skattkista. Diamanterna finns hos er UF-företagare.

Målmedveten, rak och tydlig. Hon har magkänsla för när en riktigt bra idé pitchas och vägleder gärna med tips.

Jessica Holmström
19.
Presentation av Drake 19: Linda Kembring - Projektledare Samhällsengagemang

Linda Kembring – Projektledare Samhällsengagemang Swedbank

"För 10 år sedan drev jag själv ett UF-Företag som tog sig till SM. Tack vare UF fick jag jobb på Swedbank där jag arbetat i 8 år, först som rådgivare men numera som Projektledare Samhällsengagemang. I min roll arbetar jag med Swedbanks lokala samarbeten med föreningar och organisationer över hela Sverige, med stort fokus på samhällsengagemang. Är från Blekinge men bor numera i Malmö."

Linda Kembring
20.
Presentation av Drake 20: Simon Fröjd - Butikschef

Simon Fröjd jobbar som butikschef på ICA Maxi Ronneby.

"På fritiden är jag regionchef för unga aktiesparare syd. Ica, sparande och träning ligger mig varmt om hjärtat." 

Simon Fröjd
21.
Presentation av Drake 21: Torbjörn Lind - Näringslivschef

Torbjörn Lind är Näringslivschef i Ronneby Kommun.

Utveckling av företagsservice och länken mellan kommun och Näringsliv. Målsättning är att skapa fler arbetstillfällen genom nya företagsetableringar och tillväxt i det befintliga näringslivet.

Torbjörn Lind

Vinnarna av 2024 års Drakpitch!

@partyplaceuf
@bakeutuf
@bossebokenuf
@himmelskchokladuf
@seeiuf
@lightguarduf
@gardendetailsuf
 

FAQ-frågor för UF-företagare

Det är många UF-företag som just nu håller på att skapa kontakt med rådgivare och även undrar om event.

Här hittar du några frågor och svar på vad du kan tänka på som UF-företagare.

1.
Hur hittar vi en rådgivare?

Fundera alltid över vilken hjälp ni vill ha från en rådgivare. Behöver ni stöttning i att ta fram en kokbok, eller funderar ni på hur ni bäst kan marknadsföra er? Våga ställa frågan till den person ni tror kan hjälpa er bäst, även om ni inte känner personen.

2.
Vilka egenskaper bör en rådgivare ha?

Att de är engagerade och tillgängliga. Att de hjälper till att stötta och förmedla kontakter. Ger råd om hur man kan utveckla UF-företaget.

3.
Vilka events kan vi delta på?

På Knut Hahn ordnar vi olika event varje år, men ett återkommande event är Draknästet (som det tidigare hette). Där får du som företagare möta företagsledare och andra representanter med vana av företagande. De testar ert företag och ger er råd och kanske också hjälp.

Du kan också skapa egna event eller tillsammans med andra UF-företagare anordna gemensamma försäljningstillfällen.

4.
Vilka tävlingar kan vi delta i?

Gå in på Ung företagsamhets hemsida under evenemang, där ser du vilka event, tävlingar och mässor som är aktuella.

Flera aktiviteter för UF-företagare

– Våra UF-elever har tävlat i olika kategorier under åren och det har gått jättebra!

De har även fått flera möjligheter till försäljning av sina produkter eller tjänster under alla årstider.
Detta är en möjlighet för eleverna att nå ut till intresserade och potentiella köpare, säger Peter Mattsson.

Är du intresserad av UF-företagarna på vår skola och vad de gör eller är själv intresserad av att starta ett UF-företag - följ oss då här:
Facebook och Instagram

 

Här på webbsidan kan du dessutom framöver få en del tips vad du kan tänka på som UF-företagare. Häng med! 

2023 års vinnare!

 

Picturepower UF Alva Petersson och Hadil Bakri

RFLX UF Klara Holm, Molly Svensson, Melody Evans-Johansson, Ebba Åkesson

Hanna Myhr UF Hanna Myhr

Varm och Vaken UF Ante runfors, Simon Wendt, Isac Höckerdal, Jacob Thörn

YoyoHappy UF Asia Alali

Well Glas UF Wilma Olsson, Elina Lindström, Louise Lindwall, Lia Björk

SharpKitchen UF Malte Ljungström