UF toppbild

Är du intresserad av att starta ett UF-företag? Då är vi skolan för dig!

UF-företagande är obligatoriskt eller valbart

På Teknikprogrammet, Ekonomiprogrammet och Försäljning- och serviceprogrammet är Ung Företagsamhet en obligatorisk del av utbildningen. Gymnasieskolan Knut Hahn erbjuder även elever att driva UF-företag (entreprenörskap) som Individuellt val. 

Elever på samhällsvetenskapsprogrammet och Estetiska programmet har dessutom möjlighet att starta och driva ett UF-företag som sitt gymnasiearbete. Grundtanken är då att UF-företaget fokuserar på hållbarhet eller sociala frågor.

Hos oss på Gymnasieskolan Knut Hahn har UF-företagandet utvecklats starkt framåt med fler program och fler elever som driver UF. Idag arbetar ett hundratal elever på skolan med UF-företag i någon form, antingen i grupp eller enskilt. Utbildningen sker även ämnesintegrerat, vilket innebär att olika ämnen samverkar i undervisningen. Exempelvis kan man diskutera försäljning på en engelskalektion eller kombinera matematik med företagsekonomi. Att väva ihop ämnen på det sättet ger stora möjligheter att anpassa utbildningen efter marknadens behov.

På Gymnasieskolan Knut Hahn har alla elever UF-tid samtidigt, med många gemensamma aktiviteter för de olika UF-projekten. Det skapar ett bra fokus och underlättar samarbete, både för lärare och elever på olika program. Bland annat arrangerar vi affärsidé-caféer och ”drakpitch”, där eleverna möter näringslivet för att få feedback och driva projekten framåt. När du har slutfört ditt UF-företag får du ett intyg från Ung Företagsamhet som blir en merit på ditt framtida CV när du ska söka jobb.

Här berättar Fredrik Bernelf och Peter Mattsson om arbetet med Ung Företagsamhet på skolan

– Antal UF-elever just nu är 100 stycken som tillsammans arbetar i 54 företag, berättar Peter. Elever som driver UF-företag går i följande program SA, ES, FS, HA, EK, IND, BA, NA, TE och dessutom är vi först i regionen med att IM-programmet driver UF i helklass.
– UF har utvecklats starkt framåt med fler program och fler elever som driver UF. Det är ett ständigt ökande intresse vilket är jätteroligt, fortsätter Fredrik. 

Peter beskriver:
– Arbetet inför UF börjar tidigt genom att vi är ute på högstadieskolor och informerar om vad Ung Företagsamhet innebär och vilken fantastisk resa som våra UF-företag får vara med om. Vi inspirerar våra elever att driva UF-företag genom information och inspiration från lärare och föreläsare. Vi berättar vilken bra erfarenhet och nytta de får i framtiden genom att driva UF.
Han fortsätter: – Vi samarbetar väldigt väl mellan de olika programmen på skolan och vi har både skolledning och övriga medarbetare på skolan med oss i detta arbete.

– Vi har ett väldigt gott samarbete med rådgivare och näringslivet som vi har byggt upp ett gott nätverk kring, berättar Fredrik. Det syns ju framför allt när vi har Draknästet där det är fantastisk uppslutning med företagare som är med och stöttar våra elever. 

Tack alla rådgivare från näringslivet!

I mitten på september fick skolans 90 UF-elever möjlighet att pitcha sina affärsidéer för rådgivare från näringslivet. 
 

En mycket lyckad dag där eleverna fick feedback på sina affärsidéer och skapade värdefulla kontakter som de kommer att ha nytta av både under och efter UF-året.

Årets Drakpitch 2023 på Gymnasieskolan Knut Hahn är nu avslutad!

Våra unga entreprenörer fick möjlighet att pitcha sina företagsidéer för Drakarna från näringslivet!

Vilka prestationer och engagemang! Bra jobbat alla UF-företagare!

Följ oss även på Facebook och Instagram och håll utkik så får du veta allt som händer kring UF-företagande på vår skola!

 

 

 

 

 

 

2023 års vinnare!

 

Picturepower UF Alva Petersson och Hadil Bakri

RFLX UF Klara Holm, Molly Svensson, Melody Evans-Johansson, Ebba Åkesson

Hanna Myhr UF Hanna Myhr

Varm och Vaken UF Ante runfors, Simon Wendt, Isac Höckerdal, Jacob Thörn

YoyoHappy UF Asia Alali

Well Glas UF Wilma Olsson, Elina Lindström, Louise Lindwall, Lia Björk

SharpKitchen UF Malte Ljungström

 

Drakpitch 2023!

Här presenterar vi stolt de Drakar som medverkat under årets Drakpitch!

1.
Presentation av Drake nr 1: Linda Jakobsson - Koncernchef 1:a Omtanken

1:a Omtanken är ett privat hemtjänst- och städbolag. Bolaget startade upp under vintern 2018 och idag har vi över 60 anställda. 1:a Omtankens största styrka är att arbeta i mindre grupper så att de äldre alltid får träffa samma personal. På så sätt visar vi omtanke för kunden och de kan känna trygghet i mötet med oss.

Linda
2.
Presentation av Drake nr 2: Malin Bornerheim - Verksamhetsledare / Rådgivare Nyföretagarcentrum Karlskrona

Malin Bornerheim är yrkesofficeren som sadlade om och blev företagare.

Med över 20 års erfarenhet av att driva eget, jobbar hon nu på

NyföretagarCentrum med mission att stimulera till nyföretagande.

Malin Bornerheim
3.
Presentation av Drake nr 3: Max Michelson - VD & Ägare MaxIT Consulting

MaxIT Consulting Affärs & IT-utbildningar AB erbjuder ett brett utbud av utbildnings- och konsulttjänster. ”Vi är specialister på online utbildningar och vet vad som underlättar och fungerar i arbetsvardagen”.

Drake 4 Max
4.
Presentation av Drake nr 4: Anton Frej - Frej Creative

Frej Creative jobbar med allt från cinematiska drönarfilmer till detaljrika produktreklamer.

Jag älskar kreativt skapande och att få framhäva företags varumärken och förmedla deras budskap genom filmproduktion.

2020 blev jag Årets Nyföretagare i Karlshamn och arbetar nu på att bygga ett kreativt och effektivt team.

Anton Frej
5.
Presentation av Drake nr 5: Mouayad Martini - Kommunvägledare Ronneby Kommun

Kommunvägledare i Medborgarservice på stadshuset som tillhör enheten för Näringsliv och Kommunikation. En av mina arbetsuppgifter är att stödja nyanlända entreprenörer som vill starta företag.

Mouayad Martini
6.
Presentation av Drake nr 6: Amani El-Ali Mazloum - Rådgivare Almi

Almi erbjuder lån och affärsutveckling till företag med tillväxtpotential. Det gäller såväl företag som är i startupfas som befintliga företag. Genom dotterbolaget Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential och en skalbar affärsidé.

Drake 6 Amani
7.
Presentation av Drake nr 7: Christian Gustafsson - Fastighetsmäklare / Partner Fastighetsbyrån i Ronneby

Mitt namn är Christian Gustafsson och är partner och blivande Franchisetagare på Fastighetsbyrån i Ronneby
Jag arbetar som fastighetsmäklare sedan 2017 i Ronneby kommun och förmedlar de flesta typer av bostäder och fastigheter.
Fastighetsbyrån i Ronneby har en marknadsandel på ca 50 % och förmedlar med god marginal flest objekt i kommunen.
Med erfarenhet från flera olika branscher och över ett decennium som säljare ser jag fram emot att kunna hjälpa nya företagare och innovatörer i startgropen för deras egen verksamhet.

Drake 7 Christian
8.
Presentation av Drake nr 8: Emelie Meurk Demerud - Techentreprenör & Investerare Hedy Tech

Emelie är medgrundare av TechInnovationsbyrån Hedy Tech som hjälper entreprenörer, startups och scalups inom Impact Tech att utveckla digitala produkter som verkligen gör skillnad. Under 2020 lanserade hon också ett styrelseprogram. Deb.-Diverse Executive Boards, som ämnar att öka mångfalden på beslutsfattande positioner i Sverige.

Drake 8 Emelie
9.
Presentation av Drake nr 9: Jenny Strömberg - Företagare Jenny Strömberg Management AB

Jenny Strömberg driver egna företaget Jenny Strömberg Management AB där hon hjälper entreprenörer och bolag som vill växa i sin verksamhet. Jenny har en försäljningsbakgrund som entreprenör, VD, försäljningsansvarig och investerare.

Drake 9 Jenny
10.
Presentation av Drake nr 10: Jesper Gustafsson - Företagsrådgivare Näringslivsenheten

Jespers roll som företagsrådgivare handlar om att skapa de bästa förutsättningarna för att Karlshamn ska vara en attraktiv kommun att starta, driva och utveckla företag i. En del av jobbet är också att samverka med andra kommuner för att uppmuntra till entreprenörskap och tillväxt i hela Blekinge.

Drake 10 Jesper
11.
Presentation av Drake nr 11: Ninni Norberg-Pfeifer - Pensionat Järnavik och Accessrehab AB

"Jag är delägare i pensionat Järnavik AB, där ansvarar jag för personal, restaurang och driften av pensionatet. Jag är även klinikansvarig som kiropraktor på Accessrehab i Karlskrona."

Drake 11 - Ninni
12.
Presentation av Drake nr 12: Micke Svensson - Grundare och delägare Rabadang AB

Micke har en lång bana inom marknadsföring och kommunikation och är delägare och grundare av Kommunikationsbyrån Rabadang. Som entreprenör och affärsutvecklare har han arbetat med både världsledande till små lokala företag.
Enligt Micke finns inget roligare än att se en idé skapas och sedan växa till att bli verklighet!

Drake 12 - Micke
13.
Presentation av Drake nr 13: Fredrik Hermansson - Sörbycentret Fastighets AB

Den ena dagen är inte den andra lik när man är daglig ledare för ett lokalt fastighetsbolag.

Drake 13 - Fredrik
14.
Presentation av Drake nr 14: Kenneth Johansson - VD Enkla Elbolaget

Kenneth är VD på Enkla Elbolaget som har sitt huvudkontor i Ronneby och en kundbas som sträcker sig över hela Sverige. Enkla Elbolaget erbjuder enkel el och innovativa energilösningar eftersom det behövs ett elbolag som inte krånglar till det. Utan ett som guidar, förklarar och inspirerar, minskar stress och skapar värde.

Drake 14 - Kenneth
15.
Presentation av Drake nr 15: Sanna Dennerlöv - ICA handlare Maxi Ronneby

"Vår strävan är att vara den självklara Stormarknaden med hjärtat i Ronneby. Skapa en arbetsplats med nöjda och stolta medarbetare."
 

Drake 15 - Sanna
16.
Presentation av Drake nr 16: Gabriella Nilsson - Kontorschef Swedbank Ronneby/Karlskrona

Gabriella är kontorschef på Swedbank i Ronneby och Karlskrona och har lång erfarenhet som banktjänsteman. Unga är Sveriges framtid och fler företagare behövs, därför samarbetar Swedbank med Ung Företagsamhet och lär unga om entreprenörskap.

Gabriella
17.
Presentation av Drake nr 17: Marcus Schönbeck - Business Operations Partner

Marcus Schönbeck, 46 år, Business Operations Partner på E-Work Group AB, jobbat med försäljning i 25 år, egen företagare i över 10 år. Musiker på fritiden.
 

Marcus
18.
Presentation av Drake nr 18: Mohammed Salih - Sparekonom Fundler

Börsexperten Mohammed Salih har på bara några år blivit en av Sveriges mest mediala och framgångsrika i sin bransch. På sitt Instagramkonto “Mohammeds väg till miljonen” inspirerar han varje dag över 83 000 följare till att investera rätt på börsen. Bakom framgångarna ligger hårt arbete och en total transparens. 

Mohammed tillträdde sin nya roll på Fundler i maj förra året.

Mohammed rev
19.
Presentation av Drake nr 19: Oscar Wilhelmsson - Ägare Great Mindset

Great Mindset hjälper företagsledare och organisationer att nå mästarklass.
Med mångårig erfarenhet av närvaro i ledningsrum i ägarledda bolag, tillför Oscar ett utifrån perspektiv som kan vara skillnaden för att ett företags verksamhet ska kunna ta nästa steg i önskad riktning.


 

Oscar rev
20.
Presentation av Drake nr 20: Terese Ambjörn - Kontorschef Sparbanken Eken

Sparbanken Eken är den lokala sparbanken som kan sin marknad. Att jobba nära dina kunder o både små och stora beslut är en självklarhet. För Sparbanken Eken är det viktigt att ge tillbaka till närsamhället och på så vis driva regionens utveckling framåt.

Terese
21.
Presentation av Drake nr 21: Tina Tedenlind - Näringslivsutvecklare Ronneby Kommun

Tina jobbar som näringslivsutvecklare på Ronneby Kommun med 20 årig erfarenhet från egenföretagande.
Har under de senaste fem åren arbetat med företagsrådgivning och utbildning och varit delaktig i ett hundratal företagsstarter.

Tina

FAQ-frågor för UF-företagare

Det är många UF-företag som just nu håller på att skapa kontakt med rådgivare och även undrar om event.

Här hittar du några frågor och svar på vad du kan tänka på som UF-företagare.

1.
Hur hittar vi en rådgivare?

Fundera alltid över vilken hjälp ni vill ha från en rådgivare. Behöver ni stöttning i att ta fram en kokbok, eller funderar ni på hur ni bäst kan marknadsföra er? Våga ställa frågan till den person ni tror kan hjälpa er bäst, även om ni inte känner personen.

2.
Vilka egenskaper bör en rådgivare ha?

Att de är engagerade och tillgängliga. Att de hjälper till att stötta och förmedla kontakter. Ger råd om hur man kan utveckla UF-företaget.

3.
Vilka events kan vi delta på?

På Knut Hahn ordnar vi olika event varje år, men ett återkommande event är Draknästet (som det tidigare hette). Där får du som företagare möta företagsledare och andra representanter med vana av företagande. De testar ert företag och ger er råd och kanske också hjälp.

Du kan också skapa egna event eller tillsammans med andra UF-företagare anordna gemensamma försäljningstillfällen.

4.
Vilka tävlingar kan vi delta i?

Gå in på Ung företagsamhets hemsida under evenemang, där ser du vilka event, tävlingar och mässor som är aktuella.

Flera aktiviteter för UF-företagare

– Våra UF-elever har tävlat i olika kategorier under åren och det har gått jättebra!

De har även fått flera möjligheter till försäljning av sina produkter eller tjänster under alla årstider.
Detta är en möjlighet för eleverna att nå ut till intresserade och potentiella köpare, säger Peter Mattsson.

Är du intresserad av UF-företagarna på vår skola och vad de gör eller är själv intresserad av att starta ett UF-företag - följ oss då här:
Facebook och Instagram

 

Här på webbsidan kan du dessutom framöver få en del tips vad du kan tänka på som UF-företagare. Häng med!