
Högskoleförberedande program
Samhällsvetenskapsprogrammet
Gör världen lite bättre
Är du intresserad av hur allt fungerar i vårt samhälle? Hur vi människor fungerar i olika sammanhang och hur du kan vara med och påverka allt detta? Under tre år får du chansen att lära dig mer om hur vårt samhälle utformas och förändras. Du får syna maktstrukturer, diskutera politik, könsroller och massmedia. Samhällsvetenskapsprogrammet ger dig en perfekt grund att stå på inför vidare högskolestudier.
Samhällsvetenskapsprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av hur människan och samhället utvecklas.
Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier inom ett brett samhällsvetenskapligt område på högskolan.
Du utvecklar dina kunskaper om samhällsförhållanden i Sverige och världen. Du lär dig om hur individen och samhället samspelar och hur människans livsvillkor har förändrats under historien.
Du studerar människan både som individ, gruppmedlem och samhällsmedborgare. Du studerar samhällets strukturer, verksamheter och funktioner.
Du får reflektera över frågor om demokrati, kommunikation, etik, genus, miljö och makt ur ekonomiska, sociala och politiska aspekter.
Inriktningar
Beteendevetenskap
Du lär dig om människans utveckling, socialisation och samspel. Du får större förståelse för hur människor handlar som individer, gruppdeltagare och samällsmedborgare. Du studerar kommunikation, lärande och ledarskap och du fördjupar dig bland annat i psykologi, sociologi och kriminologi.
Medier, information och kommunikation
Inom inriktningen lär du dig hur man kommunicerar ut budskap till en given målgrupp med hjälp av olika medier. Det betyder att vi använder hela Adobes programserie tillsammans med moderna macdatorer i undervisningen. Tillsammans med de teoretiska kunskaper du får inom reklam och information ger det dig en god grund inom media. Dessutom ger inriktningen en förståelse för mediernas roll i samhället och för demokratin.
Samhällsvetenskap
Du lär dig om hur samhället fungerar och om människors livsvillkor, inte minst ur ett internationellt perspektiv. Du breddar och fördjupar dina kunskaper om olika samhällsfrågor genom att tolka, förklara och använda olika metoder såsom intervjuer, fältstudier och enkäter. Du fördjupar dig i historia, samhällskunskap, religion och geografi.
Bra grund för att bli t ex socionom, personalvetare, journalist, lärare, kriminolog, jurist, polis, beteendevetare, statsvetare, psykolog eller jobba inom reklambranschen m m.
Arbetsformer
På programmet utvecklar du ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt där du lär dig att avgöra om påståenden är grundade på fakta och urskilja värderingar i olika typer av källor. Du söker, sovrar och bearbetar information med källkritiska metoder. Du utvecklar din förmåga att samarbeta, vara kreativ, arbeta självständigt, ta ansvar, se möjligheter, ta initiativ och omsätta idéer till praktisk handling. På samhällsprogrammet gör vi studiebesök, ibland en längre resa och ibland en kortare. Genom vårt samarbete arbetar vi mycket med internationella kontakter.
Möjligheter efter utbildningen
Samhällsprogrammet är ett brett högskoleförberedande program som öppnar för en mängd olika yrkesval. Du kan t ex. bli journalist, jurist, polis, kurator, psykolog, lärare, personalvetare - möjligheterna är oändliga…
”Programmet har stor variation mellan de olika ämnena.”
Karins ämnen är religionskunskap, filosofi och historia.
Jag trivs oerhört bra och jag känner en stor arbetsglädje här på skolan med härliga studiemotiverade elever. Som lärare har jag stor möjlighet att påverka undervisningen tillsammans med mina elever, som ska känna att kunskapen de tar till sig här i skolan kommer till användning senare i livet.”
Tina undervisar i ämnena samhällskunskap, svenska, sociologi och kriminologi.
”Jag trivs otroligt bra här och det bästa av allt är de fantastiska eleverna.
Mitt mål är att de ska trivas i mitt klassrum och på så sätt våga tro på sig själva och sin förmåga. Ambitionen är att ge dem både kunskap inom mina ämnen och de verktyg de behöver för att vara väl rustade för vidare studier efter gymnasiet.”
Martina har arbetet på Knut Hahn i 20 år.
Hon undervisar i samhällskunskap och historia. ”Det bästa med mitt arbete är att få följa eleverna och se hur de utvecklas. Samhällskunskap är verkligen ”learning for life” och jag vill att eleverna ska uppleva och kunna förstå samhället vi lever i. Gärna genom att vi tar in omvärlden i skolan, till exempel med studiebesök eller att vi bjuder in gäster som föreläser om något ämne. Målet med min undervisning är att eleverna ska förstå sin omvärld och vara väl förberedda för livet efter gymnasiet.”
Programfördjupningarna är kurser som du läser i årskurs 2 och/eller årskurs 3. Du kommer kunna välja bland kurser som ger dig bredare eller fördjupade kunskaper inom ditt intresseområde samt komplettera med kurser som ger dig särskild behörighet till specifik utbildning. Mer information om vilka kurser som kommer
att vara aktuella får du under årskurs 1.
SA är en bra grund för att bli t ex socionom, personalvetare, journalist, lärare, kriminolog, jurist, polis, beteendevetare, statsvetare, psykolog eller jobba inom reklambranschen m m.
Högskoleförberedande program
För att söka en utbildning på högskola eller universitet krävs något som kallas för grundläggande behörighet.
Om du vet att du vill läsa ett brett program som ger dig möjlighet att plugga vidare efter studenten ska du välja något av de här.