Bygg- och anläggning elever
KH_programikon_BA
Yrkesprogram

Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg din framtid

Tycker du om att arbeta praktiskt? Gillar du att arbeta både inomhus och utomhus? Vill du ha ett omväxlande och skapande jobb?
Då är Bygg- och anläggningsprogrammet någonting för dig! 

Redan under första året på Bygg- och anläggning kommer du i nära kontakt med arbetslivet. Under praktikperioderna ser du hur det fungerar på en arbetsplats och du får snabbt sätta dina kunskaper i sitt sammanhang. På så sätt får du både riktig byggerfarenhet och en känsla för vad du vill fortsätta inrikta dig på. 

Speciell fördel för dig som elev på ett lärlingsprogram: Du får 1.000 kronor extra i studiebidrag per månad”.
Redan under första året kommer du i nära kontakt med arbetslivet.

Inriktningar

Husbyggnad

På inriktning Husbyggnad lär du dig bygga, underhålla och renovera hus, lokaler och andra anläggningar. 
Du får grunderna du behöver för många yrken inom byggbranschen.

Det betyder kunskaper i flera olika tekniker, material, verktyg och maskiner. Arbetsmiljö, mätteknik och ritningsläsning är andra viktiga delar i utbildningen.

Inom husbyggnad möts traditionellt hantverk och ny teknik. Förutom tekniskt kunnande ställer den moderna arbetsplatsen också höga krav på samverkan och service. 

Plattsättning

Yrkesutgången ger specialkunskaper i att klä väggar och golv med till exempel kakel, klinker och mosaik. 
En färdighet som kräver både noggrannhet och precision, samtidigt som känslan för färg och form är viktig.

Du får också lära dig att göra det viktiga underarbete som krävs för ett lyckat och varaktigt resultat. Ett exempel är att lägga en fuktspärr i badrum och andra våtutrymmen innan plattorna sätts på väggar och golv.

Som plattsättare kan du arbeta med både nybyggen, ombyggnader och större renoveringar. Du arbetar främst inomhus och med allt från badrum och kök till stora simhallar.

Måleri

Här lär du dig att både måla och tapetsera. Du får kunskaper om under- och färdigbehandling av nya och tidigare behandlade ytor, såväl i tak och på väggar som på snickerier, i våtrum samt på stål- och metallytor. 

Du lär dig att planera arbetsuppgifterna samt lösa problem som kan uppstå under arbetet. Inriktningen ger också förmåga att hantera och vårda material, verktyg och maskiner samt att arbeta säkert med hänsyn till hälsa, arbetsmiljö och ergonomi.

Du utvecklar dina kunskaper inom färgnyansering och färgsättning. Vid tapetsering lär du dig arbeta med olika tapet- och vävtyper, såväl manuellt som med tapetmaskin.

Vill du ha ett omväxlande och skapande jobb är Bygg- och anläggning rätt för dig!

Arbetsformer

Under din utbildning kommer du att få arbeta praktiskt med olika byggprojekt utifrån ritningar och instruktioner, där du är med i planeringen från idé till färdigställande. På de första kurserna får du teoretiska grunder liksom kunskap och orientering i flera av byggbranschens yrken. Samtidigt som du lär dig hantera verktyg och maskiner får du kunskap om olika byggtekniker, material och kvalitetskrav. Du lär dig läsa ritningar och göra mätningar och utsättningar. En del av utbildningen sker i vår välutrustade snickeriverkstad där du får möjlighet att fördjupa dina kunskaper om finsnickeri.

När du lärt dig grunderna är du redo för praktik, APL. Hos företagen kommer du i kontakt med olika arbetsmoment och tekniker. Du får inblick i företagandets villkor och utvecklar ditt servicetänkande i samspel med blivande arbetskamrater, kunder, boende med flera.

Möjligheter efter utbildningen

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram och du kan börja jobba direkt inom det område du har inriktat dig på. Inom branschen finns ett väl utvecklat lärlingssystem där du efter ett par års arbete slutför din utbildning för att få yrkesbevis.
Läs mer om detta på Byggnadsindustrins yrkesnämnds hemsida www.byn.se.

Du kan arbeta som anställd vid stora och små byggföretag eller som egenföretagare. Olika inriktningar och yrken är möjliga. Efter inriktningen Husbyggnad blir du träarbetare/snickare, efter inriktningen Plattsättning blir du plattsättare och efter inriktningen Byggnadsmålare blir du målare.

Du kan också läsa kurser inom programmet som ger dig grundläggande behörighet till högskola. Bygg- och renoveringsbehovet i landet är mycket stort, inte minst vad gäller behovet av bostäder. Det talar för en god arbetsmarknad i byggbranschen.

Bygg- och anläggningsprogrammet Lärling

På Bygg- och anläggningsprogrammet Lärling är du ute på arbetsplatser minst halva studietiden och på skolan den andra halvan – en intensiv studieform för dig som gillar utmaningar och vill bli redo för yrkeslivet.  

Du får minst 50% arbetsplatsförlagt lärande
Bygg- och anläggningsprogrammet Lärling består av minst 50 % praktik under utbildningens 3 år. Du kommer tidigt ut och möter verkligheten på en byggarbetsplats. Som lärling tillämpar du dina kunskaper på en arbetsplats. Du får träning i det viktiga lagarbetet där många olika hantverk måste samverka på vägen från idé till slutbesiktning. 
I vårt nätverk finns många lokala byggföretag där du får den breda yrkeskunskapen och även får lära dig olika specialinriktningar. 

”Om man gillar att jobba med händerna ska man välja BA.”

Simon Fällgren, BA17
Mikael Stolpe

Mikael har arbetat som målare sedan 1987 och är sedan två år tillbaka lärare på Bygg- och anläggningsprogrammet. Han undervisar på programmets nya inriktning Byggnadsmålare.

”Det är en härlig stämning på skolan bland både lärare och elever. Personligen tycker jag att det känns väldigt givande att föra över de kunskaper om måleri som jag har skaffat mig genom åren till skolans elever. Med min undervisning i måleri och även i bygg och plattsättning vill jag hjälpa till att få ut så många elever som möjligt i arbetslivet.”

Tobias Jirle

Efter att ha jobbat i byggbranschen i över 20 år, varav drygt 15 år som egenföretagare, har Tobias nu varit lärare på Gymnasieskolan Knut Hahn i tre år.
Han undervisar i bygg, plattsättning och måleri.

”Jag trivs väldigt bra som lärare och upplever att skolan har ett bra ledarskap och seriösa lärare. Det ger en god grund för undervisningen med utmärkta möjligheter för eleverna att lära sig sitt yrke. Mitt mål är att se och vara där för alla våra elever.”

Lars-Göran Nilsson

Det är 7 år sedan Lars-Göran började som lärare på Gymnasieskolan Knut Hahn. Han undervisar i både bygg, plattsättning och måleri och har själv yrkesbevis som träarbetare, ställningsinstruktör 2–9 meter och svetsare.

”Jag tycker att vår skola är en lugn och skön arbetsplats för både lärare och elever. Det bästa med att vara lärare här är att få jobba med så många fina ungdomar och undervisa dem. Målet är förstås att göra dem anställningsbara, så att de kan gå ut i yrkeslivet efter studenten.” 

Poängplan
600
Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 5
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 eller Svenska som andra språk
100
400
Programgemensamma karaktärsämnen
Bygg och anläggning 1
200
Bygg och anläggning 2
200
Inriktningar
Husbyggnad
700
Husbyggnadsprocessen
200
Husbyggnad 1
100
Husbyggnad 2
200
Husbyggnad 3 – ombyggnad
200
Plattsättning
700
Husbyggnadsprocessen
200
Husbyggnad 1
100
Husbyggnad 2
200
Husbyggnad 3 – ombyggnad
200
Måleri
400
Måleri 1
200
Måleriprocessen
200
Gymnasiearbete
100
Individuellt val
200
Programfördjupningar
500

Programfördjupningarna är kurser som du läser i årskurs 2 och/eller årskurs 3. Du kommer kunna välja bland kurser som ger dig bredare eller fördjupade kunskaper inom ditt intresseområde samt komplettera med kurser som ger dig särskild behörighet till specifik utbildning. Mer information om vilka kurser som kommer att vara aktuella får du under årskurs 1.

Du vet väl att en elev som går ett nationellt yrkesprogram alltid har möjlighet skaffa sig grundläggande behörighet till universitets- och högskoleutbildningar? Grundläggande behörighet innebär att du ska ha läst: • Svenska 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 2 och 3 • Engelska 6

Efter BA kan du börja jobba direkt inom det område du har inriktat dig på. 

Yrkesprogram

Ett yrkesprogram är ett program som leder dig till ett specifikt yrke. Det ger en grund för yrkesverksamhet och fortsatt yrkesutbildning. Yrkesprogrammet innehåller alltid minst 15 veckors praktik, s.k. arbetsplatsförlagt lärande (APL). Med dessa program har du även möjlighet skaffa dig grundläggande behörighet till universitets- och högskoleutbildningar. Du kan välja bland följande program.