Ekonomiprogrammet_2
Högskoleförberedande program

Ekonomiprogrammet

Investera i din framtid

Ekonomiprogrammet riktar sig till dig som vill studera ekonomi och juridik.
Vi vänder oss även till dig som vill lära dig hur man startar, driver och utvecklar företag.

Med Ekonomiprogrammet som grund kan du välja många olika vägar för fortsatta högskolestudier i ekonomi, juridik och andra samhällsvetenskapliga områden, eller eget företagande. Om du är intresserad av företagsekonomi, juridik, entreprenörskap och samhällsekonomi så är ekonomiprogrammet ditt program.

Du får studera hur människor tänker, känner och handlar och hur det hänger samman med beslut och bedömningar inom ekonomi och juridik. Du får studera de ekonomiska förhållandena i samhället, om länders olika förutsättningar för handel samt grunderna för internationella sammanslutningar och avtal. Vilken roll har företagen i samhällsutvecklingen och vilket ansvar har de för hållbar utveckling?

Du får lära dig det och får även insyn i det juridiska och moraliska ansvar som följer av företagande.

#problemlösning #ansvarstagande #varierat arbetssätt #anställningsbar #moderna verktyg i undervisningen #många möjligheter #hög studietakt

Ekonomi

Fördjupning i företagsekonomins olika områden ger dig kunskaper om entreprenörskap, företagsekonomi, marknadsföring samt organisation och ledarskap. Kunskaper du har nytta av för att driva och utveckla företag.

Juridik

Får man lämna tillbaka ett trasigt plagg som man köpt på rea? Vad ska man tänka på innan man blir sambo?
Vilken rätt har jag som anställd? Du kommer att få träna dig i att tolka lagar och använda dessa i konkreta situationer samtidigt som du får en förståelse för vilken funktion lag och rätt har i ett demokratiskt samhälle.

Om du är intresserad av företagsekonomi, juridik, entreprenörskap och samhällsekonomi är ekonomiprogrammet rätt för dig.

På programmet arbetar du med ett vetenskapligt förhållningssätt för att lösa samhällsekonomiska, företagsekonomiska och juridiska arbetsuppgifter. Du arbetar omväxlande enskilt eller tillsammans med andra.

Vi samarbetar även med företag för att du ska se hur teorin fungerar i verkligheten. Det här lär dig att utveckla din samarbetsförmåga och förmåga att resonera ur olika perspektiv och dra slutsatser och argumentera utifrån centrala begrepp, teorier och modeller. Du tränar också sociala, affärsmässiga och kommunikativa kompetenser.

UF-företag

Under andra året får du möjligheten att tillsammans med någon eller några kompisar prova på att driva ett eget företag inom konceptet Ung Företagsamhet (UF). Även du som läser juridik-inriktningen kommer att driva UF-företag.

Kunskaper inom ekonomi och juridik behövs i de flesta sammanhang, oavsett vad du väljer att göra i framtiden. På ekonomiprogrammet arbetar vi med att stärka de förmågor som behövs inom yrkeslivet. Du får bland annat utveckla din kompetens inom språk och kommunikation samt den digitala och affärsmässiga kompetensen. Med verklighetsbaserat lärande kombineras teori och praktik i samarbete med lokala företag.

Ekonomiprogrammet ger dig en bred grund för fortsatta studier. Du får grundläggande och särskild behörighet till många utbildningar vid högskola och universitet inom området ekonomi, juridik, samhällsvetenskap och språk.

Några av de yrken du kan plugga vidare till är jurist, marknadsförare, inköpare, ekonom, mäklare, revisor eller redovisningskonsult. Eller du kanske satsar på en egen verksamhet?

"Knut Hahn är en väldigt trevlig skola."

Elin Westrup, EK17JUR

”Det är mycket upp till mig själv att påverka hur mina resultat ska se ut.”

Ebba Martinsson, EK17JUR
Beate Tutschku

Beate är civilekonom med tio års erfarenhet och gymnasielärare i ämnena företagsekonomi, marknadsföring och internationell ekonomi.

”Jag brinner för att bli en del av ungdomarnas utveckling under deras skolgång. Det är verkligen inspirerande och roligt. Jag eftersträvar att koppla teorin till praktiken för att göra ämnena mer levande och meningsfulla för våra elever.”

Fredrik Bernelf

Fredrik är programansvarig för Ekonomiprogrammet och undervisar i juridik och entreprenörskap. Han är också verksam som författare och föreläsare.

”Knut Hahn ser sina lärare som resurser och använder våra erfarenheter på bästa sätt. För mig är entreprenöriellt lärande en viktig drivkraft eftersom jag ser hur otroligt mycket det utvecklar eleverna.”

Företagsekonomi
Privatjuridik
Psykologi
Moderna språk
Ekonomi
Entreprenörskap och företagande
Företagsekonomi 2
Matematik 3b
Juridik
Filosofi 1
Affärsjuridik
Rätten och samhället
Psykologi 2a

Programfördjupningarna är kurser som du läser i årskurs 2 och/eller årskurs 3. Du kommer kunna välja bland kurser som ger dig bredare eller fördjupade kunskaper inom ditt intresseområde samt komplettera med kurser som ger dig särskild behörighet till specifik utbildning.

Mer information om vilka kurser som kommer att vara aktuella får du under årskurs 1.

Efter att du läst på EK kan du fortsätta att plugga till jurist, marknadsförare, inköpare, ekonom, revisor eller redovisningskonsult.

Högskoleförberedande program

För att söka en utbildning på högskola eller universitet krävs något som kallas för grundläggande behörighet.
Om du vet att du vill läsa ett brett program som ger dig möjlighet att plugga vidare efter studenten ska du välja något av de här.