El- och elektronik toppbild
KH_programikon_EE

El- och energiprogrammet

Med strömmen till jobben

Om du tycker om teknik och gillar att jobba med händerna så kan det här vara yrkesprogrammet för dig! När du tar examen kan du vara tekniker inom elinstallationer, system för automatiserad produktion eller larm och teleteknik.

El- och energiprogrammet ger dig tekniska och teoretiska kunskaper inom elteknik. De tekniska ämnena kompletteras med kurser där man lägger stor vikt på servicekänsla, kvalitetsmedvetande, entreprenörskap och projektledning.

Mycket arbete i branschen utförs självständigt. Säkerhetstänkande är extremt viktigt på alla områden. Det kräver att man är noggrann i arbetet.

Många arbetsuppgifter i elbranschen utförs i hemmiljöer eller på andra människors arbetsplatser.
Det innebär mycket kundkontakter och kräver en god servicekänsla. Man arbetar ofta tillsammans med andra yrkesgrupper och behöver kunna samarbeta i projekt.

#problemlösning #teknik #praktiskt arbete #yrkesexamen #matte #kontakter

Elteknik

Du får kunskaper för arbete inom det elkrafttekniska området. Du får kunskap om hur man arbetar säkert och får veta vilka lagar och förordningar som gäller vid elarbete. Kurserna ger dig senare möjlighet att få behörighet att självständigt arbeta som elektriker. Inriktningen ger möjlighet till arbete inom t ex
installationselektriker eller industrielektriker.

Som tekniker måste man kunna läsa ritningar och instruktionsböcker ibland på engelska, det underlättar också att vara intresserad av matematik då ellära innebär en del räknande.

Programmet utgår från olika arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra på ett systematiskt sätt. Du tränar din förmåga att samarbeta med andra, bemöta kunder och utföra arbete på företag och i privata hem.

Du tränar dig i att planera, dokumentera och utvärdera en arbetsprocess. Du lär dig att använda rätt material och verktyg.

Arbetsplatsförlagt lärande

I utbildningen ingår 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande), där eleven får möjlighet att skaffa erfarenhet och knyta kontakter. Möjligheterna till sommarjobb är goda för den elev som är ambitiös. För att få yrkescertifikat som installationselektriker krävs även 1600 timmars lärlingstid på ett installationsföretag.

El- och energiprogrammet är i första hand ett val för dig som vill direkt ut i arbetslivet. Det kan vara jobb som Eltekniker eller Larm- och säkerhetstekniker. Men ger även en bra grund för vidare studier inom tekniska områden eftersom du har möjlighet att läsa in högskolebehörighet under din gymnasieutbildning.

ETG - Vi utbildar framtidens elektriker

Elteknikbranschens gymnasieskolor, ETG, samarbetar tätt med företagen i branschen och anpassar utbildningen efter deras önskemål och krav på blivande medarbetare. Det gör att du som nyutbildad elektriker är extra attraktiv på arbetsmarknaden.Till skillnad från andra elteknikutbildningar är lärlingsutbildningen intergrerad i den 3-åriga gymnasieskolan.
Det innebär att de elever som tar ETG-examen får ut sitt yrkesbevis och kan anställas som elektriker direkt efter gymnasiet. Ca 90 procent av de som tar studenten får jobb efter utbildningen.

”Det bästa är att jag utvecklas hela tiden och att det är roligt.”

Robin Johansson, EE16ELT

"Det är roligt med allt praktiskt."

Alizia Jonsson, EE16ELT
Daniel Holmström, lärare

Daniel Holmström började som lärare på Gymnasieskolan Knut Hahn i vintras och undervisar i elektromekanik, Elkraft, Belysningsteknik, Elinstallationer och Serviceteknik.
Daniel har jobbat 16 år i många roller inom elbranschen. Som elektriker, ledande montörselektriker samt Projektledare inom Entreprenad och Industri.

"Det bästa med att vara lärare på skolan är att kunna vägleda och hjälpa en annan människa. Det har alltid varit min drivkraft. Att även få möjlighet att kunna forma den blivande elektrikern i skolvärlden är mycket spännande och utvecklande för både mig och eleven."

Datorteknik 1a
Elektromekanik
Energiteknik
Mekatronik 1
Elteknik
Elkraftteknik
Praktisk ellära
Elinstallationer
Kommunikationsnät 1
700-800

El- och energiprogrammet är i första hand ett val för dig som vill direkt ut i arbetslivet. Men ger även en bra grund för vidare studier inom tekniska områden eftersom du har möjlighet att läsa in högskolebehörighet.