Yrkesprogram
Industritekniska programmet
Rusta dig för jobben!
Du blir eftertraktad på arbetsmarknaden, du får jobb direkt efter gymnasiet. Industritekniska programmet är en spännande och avancerad utbildning som kan leda till detta. Du har dessutom möjlighet att fortsätta läsa på yrkeshögskola eller universitet.
Industritekniska programmet vänder sig till dig som vill arbeta med t.ex. produktframställning, driftsäkerhet, underhåll och svetsning inom teknisk industri. Du får lära dig om planering, design, tillverkning och drift. Du får lära dig att hantera avancerade tekniska system.
Du kan börja arbeta direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan och universitet. Du lär dig använda industriell teknik och att delta i produktion. Du får hantera utrustning, material och processer.
Du lär dig om de olika produktionsleden, arbetets organisation, produktekonomi, användning av råvaror och energi, kvalitetssäkring och hur valet av material, metoder och teknik kan påverka samhälle och miljö. Vid programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.
Inriktningar
Driftsäkerhet och underhållsteknik
Du lär dig om strategiskt och systematiskt underhåll. Inriktningen ger möjlighet till arbete som t ex servicemekaniker, resemontör eller underhållsmekaniker.
Produkt och maskinteknik
I vår uppdaterade moderna maskinpark lär du dig hantera våra nya maskiner och verktyg, CAD-program, CAM-program och material. Inriktningen ger möjlighet till arbete inom metall och träindustrin, arbeta som CNC-operatör, produktionsberedare, produktionstekniker, gjutare, maskinoperatör, maskinsnickare, tryckare, sågverksoperatör eller verkstadssnickare.
Svetsteknik
Du lär dig om skärning och sammanfogning i olika material med olika metoder. Svetsning med bland annat metoderna MIG/MAG, MMA (pinne) och TIG. Du får lära dig om materialkvaliteter, plåtbearbetning, samt kunskaper om olika konstruktionsstål.
Du får även lära dig läsa och förstå olika tillverkningsunderlag som exempelvis ritningar och svetsdatablad.
Det här är en yrkesutbildning för dig som vill bli: Svetsare, Underhållsmekaniker, Resemontör, Internationell svetsare och CNC-operatör.
Arbetsformer
Programmet utgår från arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ och lär dig om hur man samarbetar inom olika företag och om möjligheterna att driva ett eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och utveckla arbetet.
Arbetsplatsförlagt lärande
Ett utmärkt samarbete med våra lokala företag är ett viktigt inslag i vår utbildning, de hjälper till med praktik, eller APL som det numera heter (arbetsplatsförlagt lärande). På så sätt blir du väl förberedd för att möta verkligheten utanför skolan. APL ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb. Flera elever blir kvar på sin APL-plats efter utbildningen.
Möjligheter efter utbildningen
Det Industritekniska programmet ger dig en bred och bra plattform att stå på inför kommande arbetsliv. Under din praktiktid kommer du att stifta bekantskap och lära känna ett antal företag i regionen som senare kanske blir din arbetsgivare. Det kan du påverka själv.
Jag får göra saker jag tycker om på och det bästa är allt det praktiska. Allt inom industri och maskiner är viktigt att vi lär oss inom IN.
Knut Hahn upplever jag som en kul och en ansvarsfull skola.
Det bästa med IN är att man får skruva med saker, att det är mycket praktiskt och att vi lär oss mycket. Vi har bra och roliga lärare!
Jonny gick själv på Knut Hahn ”för många år sedan”. Sedan 2007 är han lärare på Industritekniska programmet och undervisar i teoretiska industriämnen och i svetsteknik.
”Jag trivs väldigt bra på skolan. Det är en trygg arbetsplats med en fantastisk lärmiljö. Speciellt roligt är det att få följa elevernas utveckling och deras väg in i vuxenlivet. Jag brinner för att få vara med och göra eleverna anställningsbara eller att få se dem plugga vidare efter sin tid hos oss. Jag tror också starkt på att det ska vara roligt för eleverna i skolan. Då ökar inlärningen.”
Hossein undervisar i både teoretiska och praktiska ämnen inom inriktningen Produkt och maskinteknik. Han har mångårig erfarenhet från både mindre och medelstora företag inom industrin.
”Jag har jobbat på skolan i nio år. Det är en härlig arbetsplats med rymliga lokaler, högt i tak och massor av trevliga elever och kollegor. Det är oerhört roligt och givande att få lära ut sitt yrke och få unga människor att förstå hur kul det är att jobba och tjäna egna pengar. Målet med undervisningen är att eleverna ska få arbete efter studenten och på sikt bli skickliga yrkesmänniskor.”
Linda är heltidmentor hos Industritekniska programmet. Hon har jobbat på skolan i flera år och känner våra elever väl. Linda hjälper till med praktiska göromål, bokar utvecklingssamtal, kontakt med hemmet, diskuterar schemat och är i övrigt ett bollplank för eleverna. Hon hjälper till med undervisningen då och då samt är ett stöd för eleverna gällande deras övriga skolämnen när det inte är direkt kopplat till vad vi gör i verkstaden.
Hasse är lärare i teoretiska industriämnen samt praktiska kurser inom Driftsäkerhet och underhållsteknik. Han praktiserade själv på Gymnasieskolan Knut Hahn när han gick sin lärarutbildning och fick sedan jobb på skolan.
”Målet med undervisningen är självklart för mig. Alla våra goa elever ska vara intressanta för företagen när de lämnar skolan. De ska ha koll på arbetsmarknaden och komma i arbete.”
Poängplan
Klicka på ämnena i poängplanen för att se kursinnehållet och läsa mer.
I kursen får du träna på de färdigheter som är en del av att både kunna och våga använda engelska med säkerhet i vardagliga situationer; tala, läsa, skriva och lyssna.
Kursen inriktar sig till stor del på att göra språkanvändningen mer korrekt och att du ska kunna anpassa språket till olika syften och sammanhang. Du får analysera och diskutera text och tal med syfte att utveckla ett kritiskt förhållningssätt till det du hör och läser.
Kursen är en grundläggande och tar dig med till historiska epoker och ämnar ge dig förutsättningar för att se sambanden dem emellan. Huvudsyftet med kursen är att ge en kronologisk ram för vidare studie i historia, samt träning i källkritik och i hur historia används i olika syften
Kursen innehåller bl a fysiska aktivitetens och livsstilens betydelse för kroppslig förmåga och hälsa. Motions-, idrotts- och friluftsaktiviteter som utvecklar en allsidig kroppslig förmåga.
Denna kurs är inriktad mot yrkesprogrammen och innehåller fördjupade och utökade moment från grundskolans matematikkurs.
Kursen behandlar många aspekter kring hållbar utveckling samt naturvetenskapliga aspekter på, reflektion över och diskussion kring normer, rörande människans sexualitet, lust, relationer och sexuella hälsa.
Denna kurs ger bland annat kunskaper om världsreligionerna, gudsuppfattningar, hur man kan förstå religion i relation till bland annat kön, etnicitet och sexualitet samt relationen mellan religion och vetenskap i nutida samhällsdebatt.
Kursen kommer lära dig om demokrati och politiska system, och hur vi som medborgare kan vara med och påverka på lokal och nationell nivå. I kursen får du också lära dig om Sveriges arbetsmarknad och arbetsrätt. Du kommer få kunskaper om privatekonomi och hushållets inkomster, utgifter och tillgångar.
En kurs som handlar om svenska språket och dess litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Man läser antingen Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1.
Denna kurs kommer utveckla din förmåga att tala, läsa och skriva på svenska. Du kommer även få lära dig mer om litteraturvetenskap, språkhistoria och språkvetenskap. Man läser antingen Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2.
I denna kurs kommer du få lära dig grunderna för ett vetenskapligt skrivande. Du kommer få analysera kända tal och skriva artiklar och fördjupa dig i retorikens värld samt fördjupa dig i det svenksa språkets utveckling. Man läser antingen Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3.
I kursen får du lära dig om svenska språkets uppbyggnad och skrivregler. Du får tillfälle att argumentera, referera och analysera och genom att läsa olika typer av texter bygger du upp ditt ordförråd. Man läser antingen Svenska som andraspråk 1 eller Svenska 1.
I denna kurs fördjupar du dina kunskaper i det svenska språket. Du utvidgar dina grammatiska kunskaper och finslipar svenskans skrivregler. Du kommer få bygga vidare på dina tidigare kunskaper och färdigheter. Man läser antingen Svenska som andraspråk 2 eller Svenska 2.
Detta är en fördjupningskurs på Svenska som andraspråk 2 och där du kommer fördjupa dig i muntlig och skriftlig framställning samt läsa texter av vetenskaplig karaktär. Kursen innehåller också litteraturvetenskaplig analys av skönlitteratur. Man läser antingen Svenska som andraspråk 3 eller Svenska 3.
Hur funkar det på en industri? Säkerhet, tillverkningsflöden och logistik.
Utvecklar kunskaper om individens roll samt tar upp industrin i ett historiskt perspektiv.
Hur produktionsidéer utvecklas och vad som måste beaktas i ett utvecklingsarbete.
Eleverna kommer i denna kurs utveckla förmåga att använda industriteknisk produktionsutrustning, kringutrustning, verktyg, maskiner och styrteknisk utrustning enligt gällande säkerhetsföreskrifter
Vi reparerar utrustning som slitits ut eller gått sönder av olika anledningar.
Vi lär oss hur vi ska få en produktionsenhet att fungera optimalt.
Inriktning mot att arbeta med att bygga och underhålla elanläggningar i hus och industri.
Vi arbetar med smörjning av maskinenheter samt även här driftsäkerhet.
Teknik och metoder för datorstyrd produktion. Vi lär oss att rita i datorn och att arbeta med datorstyrda maskiner.
Fortsättningskurs av ”Produktionsutrustning 1”.
Konstruktion och design. Vi försöker förbättra en produkt.
Svetsutrustningars funktion och olika användningsområden.
Genomgång av våra vanligaste svetsmetoder.
Konstruktion och design. Vi försöker förbättra en produkt.
Kursen behandlar tolkning av underlag som används vid produktion av produkter samt skapande av egna tillverkningsunderlag från enkla skisser med hjälp av datorteknik. Den behandlar även beredningsunderlag, material- och produktionsstyrning samt informationssökning.
Programfördjupningarna är kurser som du läser i årskurs 2 och/eller årskurs 3. För Industritekniska programmet har vi satt samman programfördjupningar som ger dig ett bra sammanhang på utbildningen och bra förutsättningar för ditt yrkesval eller fortsatta studier.
Yrkesprogram har automatisk grundläggande behörighet till högskola. Behörigheten går att välja bort och är inget krav för gymnasieexamen.
IN är en yrkesutbildning för dig som vill bli t ex Svetsare, CNC-operatör, Underhållsmekaniker, Resemontör, Fin-mekaniker, Maskinoperatör, Produktionstekniker, Tryckare, Verktygsmakare, Internationell svetsare.
Yrkesprogram
Ett yrkesprogram är ett program som leder dig till ett specifikt yrke. Det ger en grund för yrkesverksamhet och fortsatt yrkesutbildning. Yrkesprogrammet innehåller alltid minst 15 veckors praktik, s.k. arbetsplatsförlagt lärande (APL).
Från och med gymnasievalet HT 2023 ger yrkesprogram automatisk grundläggande behörighet till högskola. Behörigheten går att välja bort och är inget krav för gymnasieexamen. Du kan välja bland följande program.